Kako objaviti prijedlog?

Objavljivanje prijedloga na "Bolji Lošinj" platformi je vrlo jednostavno, nakon što se prijaviš na sustav. Za upute o prijavi na sustav, vidi ovdje. Prvo morate odlučiti na koju od ponuđenih tema, odnosno u koju od raspoloživih tematskih "grupa" želite dodati svoj prijedlog.

U trenutku pisanja ovih uputa na raspolaganju su dvije takve grupe:


Nakon što - prema njihovim opisima - odabereš odgovarajuću grupu (u ovim uputstvima odabrali smo grupu "Proračun - Mali Lošinj"), jednostavno klikni na natpis "Dodaj novi prijedlog" na vrhu stranice ili ikonu žaruljice u desnom donjem uglu stranice:

Prikazat će se sljedeći obrazac:


Brojke ispod polja (0/60, 0/500) govore ti koliko znakova još imaš na raspolaganju.

"Naslov" bi trebao biti što sažetiji, a u slučaju da se odnosi na ideju za poboljšanje specifične lokacije, bilo bi poželjno da počinje imenom lokacije.

"Kategorije" koje su na raspolaganju u grupi "Proračun":
Ideje za bolji grad - prijedlozi koji se ne odnose na konkretnu lokaciju, već na funkcioniranje cijeloga grada ili npr. gradskih poduzeća.
Ideje za bolji kvart - prijedlozi koji se odnose na specifične lokacije i određene gradske četvrti. Recimo - popraviti rupu na određenoj ulici, izgraditi igralište ili parkiralište, i tome slično.
Ideje za uštede - prijedlozi za uštede u gradskom proračunu.
Ostalo - prijedlozi za koje nisi siguran u koju od gore navedenih kategorija ih svrstati

"Opis" prijedloga bi trebao biti što koncizniji i konkretniji te sadržavati neutralni tehnički opis ideje - što, kako i gdje treba napraviti. Argumentaciju zašto nešto treba napraviti sačuvaj za "argumente", o kojima nešto kasnije. Dobro je imati na umu kako će elementi iz ovog obrasca na stranici kasnije biti raspoređeni na sljedeći način:

Kada si ispunila sva polja na ovom obrascu, klikni na "NASTAVI". Otvara se nova stranica obrasca, pod nazivom "ARGUMENT 'ZA'". Ovo je mjesto za tvoju argumentaciju zašto je potrebno poslušati tvoj prijedlog. Imaš više argumenata nego što stane u 500 ponuđenih znakova? Ne brini, nakon što objaviš prijedlog, moći ćeš dodavati nove argumente bez ograničenja. Nakon što si ispunila ovu stranicu svojim argumentima, opet klikni "NASTAVI".

Otvorit će se nova stranica pod nazivom "LOKACIJA":


Ako tvoj prijedlog nije vezan uz konkretnu lokaciju, samo klikni "NASTAVI". Ukoliko je tvoj prijedlog vezan uz specifičnu lokaciju, pronađi je na karti i klikni na nju. Pritom ti može pomoći (pogotovo ako karta nekim slučajem ne pokaže Mali Lošinj, nego npr. Pulu) polje "Adresa". U njega napiši ulicu i grad (npr. "Veloselska, Mali Lošinj") i klikni "TRAŽI". Kada si označila lokaciju, klikni na "NASTAVI".

Otvorit će se posljednja stranica obrasca pod nazivom "FOTOGRAFIJA". Još malo, pa gotovo!


Ova stranica obrasca omogućava da svojem prijedlogu dodaš fotografiju sa svojeg računala ili mobilnog telefona koja će predstavljati tvoj prijedlog na stranici, odnosno "naslovnici". Prijedlozi sa fotografijama izgledaju reprezentativnije i ljepše, pa se pokazalo da se i povećava mogućnost da će biti podijeljeni na društvenim mrežama, a to znači i više glasova za tvoj prijedlog. Ukoliko želiš dodati fotografiju, jasno, klikni na "POSTAVI SLIKU". Opcija "Odaberi izgled naslovnice" omogućava da, u slučaju da nemaš svoju vlastite fotografiju lokacije, tvoj prijedlog predstavlja i Google karta lokacije ili fotografija lokacije iz Google StreetView baze.

Ako tvojem prijedlogu nije prikladno ništa od navedenog, odaberi "Ništa", pa će uz tvoj prijedlog stajati jednostavno ikona koja predstavlja odabranu kategoriju ("Ideje za bolji grad", "Ideje za bolji kvart", "Ideje za uštede", "Ostalo").

To je to, tvoj prijedlog je spreman! Prije nego klikneš na "OBJAVI", možeš se vraćati na prethodne stranice tako da klikneš na njihovo ime pri vrhu obrasca, i po potrebi ispravljati unesene podatke. Kada je prijedlog definitivno spreman, klikni na opciju "OBJAVI" koja se nalazi na posljednjoj stranici obrasca, odnosno stranici "FOTOGRAFIJA".

Čestitamo, objavila si svoj prvi prijedlog. Sada je vrijeme za skupljanje glasova tvojih sugrađana, pričaj sa prijateljima i uputi ih na svoj prijedlog te stranicu boljilosinj.yrpri.org općenito. Kako "reklamirati" svoj prijedlog na društvenim mrežama, pročitaj ovdje.

U slučaju ikakvih poteškoća ili pitanja, rado ćemo Vam pomoći. Slobodno nam se obratite na e-mail kontakt@boljilosinj.org.

Ostale upute:

Kako se prijaviti na boljilosinj.yrpri.org?

Kako promovirati prijedlog?

Kako glasati?

Kako sudjelovati u raspravi?