Kako se uključiti u odlučivanje o proračunu?

Stranica "Bolji Lošinj" za raspravu i glasanje o idejama građana koristi nagrađivanu islandsku platformu Your Priorities, koja je svoju primjenu našla u uspješnim participativnim projektima diljem svijeta. Platformu odlikuje svima pristupačno i jednostavno sučelje, pažljivo dizajnirano tako da potiče ozbiljnu i konstruktivnu raspravu umjesto pukog internetskog prepucavanja.

Kako bi se uključili u raspravu i odlučivanje o prioritetima proračuna Grada Malog Lošinja, potrebno je tek imati e-mail adresu ili korisnički račun na Facebooku te pratiti sljedeće korake:

1. kliknete na link "Uključite se u predlaganje i glasanje" koji se nalazi pri vrhu ove stranice, ili direktno na link https://boljilosinj.yrpri.org

2. otvorit će se nova stranica. U gornjem desnom kutu nalazi se opcija "PRIJAVA". Nakon što kliknete na nju, prikazat će se sljedeći dijalog:

Ako ste ranije već koristili našu platformu za e-demokraciju, jednostavno upišite svoju e-mail adresu i lozinku. U slučaju da ste lozinku u međuvremenu zaboravili, nema problema, kliknite na "NOVA LOZINKA" i primit ćete e-mail sa linkom za postavljanje nove lozinke.

Ukoliko ste novi korisnik platforme, kliknite na "NOVI KORISNIK". Prikazat će se sljedeći dijalog:

U odgovarajuća polja upišite ime kojim ćete se predstavljati na stranici, e-mail adresu (neće biti vidljiva ostalim korisnicima stranice) i lozinku koju ćete kasnije koristiti za prijavu na stranicu. Važno je napomenuti da Vaša prijava može biti i anonimna, odnosno ne morate upisati svoje pravo ime i prezime, iako Vas želimo ohrabriti da to ipak učinite. U demokratskom društvu se ne bismo trebali bojati iznositi svoje mišljenje i stavove. Ipak, budući je "stvarni svijet" daleko od tog ideala, vjerojatno će biti građanki i građana koji će se osjećati ugodnije ukoliko nisu izloženi. U svakom slučaju, apeliramo na korisnike da se pridržavaju standarda kulturne i konstruktivne rasprave, a svi neprimjereni unosi biti će brisani, a korisnici upozoreni od strane administratora.

Ukoliko se odlučite na sustav prijaviti putem svojeg Facebook računa, jednostavno kliknite na "Facebook prijava". Daljnja registracija i prijava teći će automatski, a "Bolji Lošinj" će "povući" Vaše korisničko ime i fotografiju profila sa Facebooka. Ukoliko ne želite da se Vaša aktivnost na "Bolji Lošinj" stranicama može povezati sa Vašim Facebook identitetom, korisničko ime i profilnu fotografiju vrlo jednostavno možete promijeniti klikom na ikonu u gornjem desnom kutu te odabirom ikone .

Dobrodošli na "Bolji Lošinj"! :)

U slučaju ikakvih poteškoća ili pitanja, rado ćemo Vam pomoći. Slobodno nam se obratite na e-mail kontakt@boljilosinj.org.

Ostale upute:

Kako objaviti prijedlog?

Kako promovirati prijedlog?

Kako glasati?

Kako sudjelovati u raspravi?